Ali je taljenje arktičnega ledu mogoče ustaviti?

Ali je taljenje arktičnega ledu mogoče ustaviti?

12.02.2017 | Avtor: Več avtorjev, povzetek: Kresnik

Taljenje arktičnega ledu bi reševali z vodnimi črpalkami. Ameriški znanstveniki so predstavili idejo, kako upočasniti taljenje arktičnega ledu, ki ogroža več živalskih vrst.

Fizik Steven Desch je predstavil idejo za rešitev težave s katero se spopada Arktika, taljenjem ledu, ki je posledica globalnega segrevanja ozračja. Z znanstvenimi kolegi z državne univerze v Arizoni, želijo nad ledom zgraditi 10 milijonov črpalk, ki bi jih poganjal veter. Pozimi bi črpalke črpale vodo na površje ledu, kjer bi le-ta zamrznila, ledena odeja pa bi se spet debelila.

Desch je prepričan, da bi s črpalkami arktično ledeno plast odebelili za dodaten meter. Trenutna debelina redko preseže 2-3 metra in se zaradi podnebnih sprememb neprenehoma tanjša. Če bi projekt uspel, bi to pomenilo uspešno zmanjšanje nevarnosti, da se v poletnem času ves arktični led stali. Izguba ledu v poletnem obdobju ogrozi mnogo živalskih vrst tega območja, od rib do polarnih medvedov. Arktični led varuje Zemljo pred sončnim sevanjem, saj nanj deluje odbojno. Taljenje ledu sproži najrazličnejše vremenske spremembe, kot so segrevanje ozračja, motenje vremenskih vzorcev po vsej severni polobli.

Projekt so ocenili na 500 milijard dolarjev.

Ključne besede: Arktika led taljenje ledu globalno segrevanje podnebne spremembe ozračje severni pol ekologija Spoznavanje velikih in malih tiskanih črk slovenske abecede skozi igrivo opazovanje in prepoznavanje žuželk
Zgodba o karieri, o modri babici in diamantih na dvorišču
Priročnik za uporabnike operacijskega sistema Windows 10
V knjigi Uresniči svoje želje je nekaj najučinkovitejših učenj, ki vam bodo pomagala v vsakdanjem življenju
vaš e-mail naslov

Kresnik mesečnik
Knjižne novice
Veliki izziv življenja je premagati meje znotraj sebe, jih odriniti tja, kamor še v sanjah ne bi pomislili, da je mogoče.

(Sergio Bambaren)