Čmrlji so ogroženi

Čmrlji so ogroženi

15.06.2017 | Avtor: Več avtorjev, povzetek: Kresnik

Študija kanadskih raziskovalcev kaže na to, da čmrlji izginjajo iz mnogih področij kjer so živeli še pred desetletji. Krivdo pripisujejo podnebnim spremembam.

Za razliko od večine živali – in iz ne povsem znanih razlogov – se čmrlji ne morejo pomakniti proti severu, da bi se izognili prevelikim temperaturam. V toplejših podnebjih se ne počutijo dobro, saj so se razvili na hladnejših področjih. Zaradi tega so še posebno občutljivi zaradi spreminjajočih se podnebnih razmer.

Da bi natančno izvedeli, kako podnebne razmere vplivajo na čmrlje, so raziskovalci iz Kanade, ZDA, in Velike Britanije analizirali zgodovino 67 skupin čmrljev, ki so živele v Severni Ameriki in Evropi med leti 1901 in 2010. Raziskava, ki je temeljila na 423.000 opazovanjih čmrljev, je pokazala, da njihova populacija upada od leta 1975; vsako leto so se prisiljeni preseliti 9 km bolj proti severu, in so sedaj povsem izumrli v 300-kilometrskem južnem pasu.

»Vrste čmrljev Evrope in Severne Amerike upadajo glede na kontinentalne pasove,« je navedel Jeremy T. Kerr, »in naši podatki kažejo, da imajo podnebne spremembe glavno vlogo pri tem trendu.«

Znanstveniki so upoštevali tudi vlogo izgube naravnega okolja ter uporabe pesticidov. Prišli so do zaključka, da kljub temu, da tudi ti dejavniki škodujejo populaciji čmrljev, podnebne spremembe ostajajo glavni krivec.

Po poročanju časopisa New York Times, se vsi entomologi ne strinjajo z ugotovitvami, da so podnebne spremembe glavni vzrok za izginjanje čmrljev, temveč da gre vzroke iskati v množici dejavnikov.

Ne glede na vzrok ali vzroke, je dejstvo, da izginjanje čmrljev postaja resen problem. Kot navaja CBS, je izguba čmrljev problem, ker smo zelo odvisni od njihovega opraševanja našega pridelka, pravi Alana Pindar, iz Univerze v Ontariu.

Čmrlji so boljši opraševalci od domačih in divjih čebel, ker so aktivni večino leta, od pomladi do jeseni, in zato lahko oprašijo velik razpon rastlin. Mnoge druge vrste čebel oprašujejo namreč le nekaj tednov v letu in še to le nekaj vrst rastlin.

Da bi deloma rešili problem, znanstveniki predlagajo, da bi čmrljem morali pomagati pri migraciji na sever: fizično bi jih lahko preselili bolj severno. Še vedno pa ostaja neraziskano, zakaj se čmrlji ne morejo sami preseliti na sever.

Vir: io9.com

Priporočamo: Ustvarite vrt, prijazen do čmrljev >>Samooskrbni organski vrt

Knjiga: Abeceda z žužki / Julia Doria


Ključne besede: črmlji izumiranje čebele opraševanje podnebne spremembe živalski svet rastline ekologija  Igrive, vzpodbudne in prijazne pesmice spremljajo tople, domiselne, izvirne ilustracije.
Morda boste prav vi iztrgali iz stoletij pozabe košček zemlje in vdahnili življenje novemu keltskemu vrtu ...
Ta drobna knjiga bo mnoge izmed vas pripeljala do pravilnih in naravnih poti življenja ...
Sebastian Kneipp je bil utemeljitelj celostnega naravnega zdravljenja. Razvil je naravno obliko zdravilstva, ki vključuje zdrav način življenja, zdravo prehrano in zdravljenje z zdravilnimi rastlinami in vodo.
vaš e-mail naslov

Mavrični mesečnik
Knjižne novice
Ko enkrat opaziš lepoto življenja, se prične grdo razblinjati. Če pričneš gledati na življenje z radostjo, se začne žalost razblinjati. Ne moreš imeti raja in pekla istočasno. Le eno lahko imaš. Izbira je tvoja.

Osho