Modri planet II: Čudovit in pretresljiv dokumentarec o življenju v oceanih

Modri planet II: Čudovit in pretresljiv dokumentarec o življenju v oceanih

31.10.2017 | Avtor: Več avtorjev, povzetek: Kresnik
"Ljudje morajo čutiti, da je svet narave pomemben in dragocen, lep in čudovit, ter nam je dan, da ga občudujemo. - David Attenborough"


BBCjev dokumentarec Modri planet II je oda skrivnostnemu življenju modrega dela naše Zemlje, kot tudi opozorilo vsem nam, saj je človek v zadnjem desetletju močno onesnažil oceane in s tem ogrozil mnogo tam živečih živalskih vrst, ki so pomembne tudi za naš obstoj. Skozi osupljive posnetke narave nas vodi glas znanega angleškega naravoslovca in avtorja dokumentarnih filmov Davida Attenborougha.


Začetki dokumentarne serije Modri planet segajo v leto 2001, ko je BBC prvič predvajal 8 epizod Modrega planeta.


V 16-ih letih je tehnologija tako napredovala, da so raziskovalci lahko segli še globje v modre globine, ter videli še dalj in še ostreje v skrivnostne morske svetove. In David Attenborough nam je ponudil še bolj izjemen vpogled v življenje v morjih in oceanih.

 
Modri planet II so snemali štiri leta, potrebnih je bilo 125 odprav v 39 držav, ter 6000 ur potapljanja. Del dokumantarca so snemali tudi v studijskem in laboratorijskem okolju, kar je sprožilo nekaj kritik.


Attenborough je kritike odvrnil s pojasnilom, da nekaterih naravnih pojavov v morskih globinah ni mogoče posneti brez dodatne svetlobe. En tak primer je bilo beljenje koral, ki so ga izvedli v laboratoriju ali pa snemanje mikroskopskih posnetkov, za katere so potrebovali dobro svetlobo.


Dokumentarec Modri planet II nas povabi k razumevanju življenja v oceanih, ter nam predstavlja tegobe živali, ki jim je onesnaževanje narave in globalno segrevanje močno otežilo življenje. Modri planet II je osredotočen tudi na izpostavljanje škode, ki jo je povzročil človek, v le 16 letih od Modrega planeta 1, predvsem problematiko plastike v oceanih.


V prvi epizodi 'En ocean' so nam, med drugim, prikazali samico mroža s svojim mladičem, ki sta le s težavo našla ledeno ploščo, na kateri bi se spočila. Zaradi globalnega segrevanja, je v zadnjih letih na Severnem polu izginilo kar 40% ledu in tudi to je žalostna realnost današnjega sveta.


Modri planet II sestavlja 7 epizod, ki si jih lahko ogledate na televizijskem programu BBC.


Že uvodna serija je doživela izjemen uspeh, saj si je prvo epizodo 'En ocean' ogledalo več kot 10 milijonov gledalcev po celem svetu.


Datumi predvajanja Modrega planet II na BBC

1. epizoda 'En ocean' - 29. oktober 2017
2. epizoda 'Globina' - 5. november 2017
3. epizoda 'Koralni grebeni' - 12. november 2017
4. epizoda 'Velika modrina' - 19. november 2017
4. epizoda 'Zelena morja' - 26. november 2017
6. epizoda 'Obale' - 3. december 2017
7. epizoda 'Naš modri planet' - 10. december 2017


 Ključne besede: Modri planet II dokumentarec oceani narava Zemlja morja morski sesalci ribe morski ekosistem koralni grebeni David Attenborough modri planet Psička Pia se zelo rada sprehaja po gozdu. Poleg gozdnih živalic se med visokimi drevesi skriva nekaj, kar naravnost obožuje: sočni gozdni sadeži!
Čudoviti svet preprostih sladkih dobrot, tistih, ki so priljubljene danes in tistih, iz časov naših babic, na katere ste že malo pozabili ...
Ideje za ustvarjanje! Ustvarite ročno izdelane rože, buče, darilne vrečke, škatlice, zmaje, letala, ladjice, snežinke in še in še ...
2 knjigi: 1. Kneippova domača lekarna, avtor Sebastian Kneipp & 2. Prehrana in zdravje, avtor Rudolf Steiner
vaš e-mail naslov

Mavrični mesečnik
Knjižne novice
Spremembe in napredek so le redko darila od zgoraj. Prihajajo iz bojev od spodaj.

Noam Chomsky