Po poročilih NASE je leto 2016 najtoplejše leto doslej

Po poročilih NASE je leto 2016 najtoplejše leto doslej

18.10.2016 | Avtor: Več avtorjev, povzetek: Kresnik


Podatki kažejo, da je bil letošnji september najtoplejši september v obdobju modernega merjenja temperature, t.j. zadnjih 136 let.

Po poročanju Guardiana, je bil mesec september za 0.91 °C toplejši kot povprečna temperatura ta čas, med leti 1951 in 1980. Lansko leto je predtem držalo krono najtoplejšega leta doslej, za kar je bil zaslužen tudi El Nino. El Nino je vremenski pojav nad Atlantskim oceanom, ki vpliva na temperature morja in zraka po vsem svetu. A kot pojasnjuje Dr. Gavin Schmidt, direktor Goddard inštituta za raziskave vesolja pri NASI, bi leto 2015 temperaturni rekord držalo tudi brez pojava El Nina.

Julij 2016 je bil najtoplejši posamezen mesec, odkar merijo zanesljivo temperaturo, ki mu je sledil vroč avgust. Tudi letošnje vreme pripisujejo zaključku pojava El Nina, saj naj bi temperature ostale višje še nekaj mesecev po zaključku tega vremenskega pojava. Če bodo letos izmerili nov temperaturni rekord, bodo dobili potrditev dolgoročnih trendov podnebnih sprememb. S tem bodo znanstveniki lahko zavrnili trditve skeptikov, ki trdijo, da se je višanje zračnih temperatur 'ustavilo' in posledično globalno segrevanje ne predstavlja grožnje.

NASA vsak mesec predstavi podatke, ki jih pridobijo iz približno 6300 vremenskih postaj, ki so locirane po vsem svetu. Meritve dobijo tudi iz ladij in boj na morjih kot tudi antarktičnih raziskovalnih postaj.

Končna potrditev, ali je 2016 res rekordno toplo leto, bo postavljena v začetku prihodnjega leta.


Vir: Guardian
Celoten članek si v angleškem jeziku preberite tukaj - https://www.theguardian.com/environment/2016/oct/18/2016-locked-into-being-hottest-year-on-record-nasa-says

Ključne besede: temperatura globalno segrevanje merjenje temperature vremenske postaje rekordno toplo leto 2016 september Knjiga Blaginja prinaša ključna sporočila in razumevanja, ki ne bodo le ogrela tvojega srca, ampak tudi podžgala tvoje ambicije. * Ob knjigi 'Vedrina kot življenjska moč' se boste naučili, kako zelo dragocena je sreča.
Čudoviti svet preprostih sladkih dobrot, tistih, ki so priljubljene danes in tistih, iz časov naših babic, na katere ste že malo pozabili ...
Priročnik za uporabnike operacijskega sistema Windows 10
Priročnik za vizualiziranje
vaš e-mail naslov

Kresnik mesečnik
Knjižne novice
Naše življenje se ne ravna po času, temveč po ustvarjalni življenjski sili v nas.

(Russel A. Kemp)