Prezimovanje lončnic

Prezimovanje lončnic

18.10.2015 | Avtor: Matevž Likar
"Za dodatno zaščito pred prekomernim izsuševanjem in zmrzaljo, uporabite kopreno, ki jo na lahno ogrnete preko rastline. Paziti moramo tudi, da rastline ne bodo bodo preveč izpostavljene snegu, saj lahko težek in vlažen sneg poškoduje veje in polomi rastlino. "
Rastline v loncih in koritih so bolj izpostavljene nizkim temperaturam kot rastline na gredi, zaradi česar moramo lonce in rastline v njih dodatno zaščititi. Pri tem zaščite pred mrazom ne potrebujejo samo nežne rastline tropskih področij, temveč tudi nekatere prezimno trdne rastline kot npr. rožmarin (Rosmarinus officinalis) in sivka (Lavandula sp.), če jih gojimo v loncih. 

Pasijonka
 
Prezimno trdne lončnice

Za zaščito prezimno trdnih lončnic, ki jih bomo prezimili na prostem lahko uporabimo žaklovino in folijo z mehurčki, s katerima oblečemo lonec. Najprej okrog lonca namestimo folijo, nato pa ga še dodatno obdamo z žaklovino. V žaklovino natlačimo še papir, listje, itd., ki bodo služili kot dodatni izolator. Lonce nato postavimo ob zid hiše ali stanovanja, da niso izpostavljeni slani in vetru.

Za dodatno zaščito pred prekomernim izsuševanjem in zmrzaljo, uporabite kopreno, ki jo na lahno ogrnete preko rastline. Paziti moramo tudi, da rastline ne bodo bodo preveč izpostavljene snegu, saj lahko težek in vlažen sneg poškoduje veje in polomi rastlino.
Kljub neprijaznemu vremenu moramo naše prezimujoče lončnice večkrat obiskati in preveriti njihovo stanje. Ob toplejšem vremenu lahko na sončni legi pride do delnega odmrzovanja in izsuševanja substrata, zaradi česar moramo prezimujoče rastline občasno tudi zaliti. Pri tem ne smemo pretiravati, saj so vlažna tla s stoječo vodo eden izmed glavnih vzrokov za propad rastlin v loncih.

Nežni eksoti

V vrtnarijah in vrtnih centrih je sedaj dokaj enostavno najti različne eksotične rastline s prekrasnimi listi in cvetovi, ki celo poletje krasijo naše terase in grede. Kaj pa jeseni?

BananovecRastline iz tropskih klimatov pri nas ne morejo prezimiti na prostem, zaradi česar jih moramo pred prvo zmrzalijo umakniti v rastlinjak ali hišo. Pri tem je dobro, da pustimo lončnice na vrtu čim dalj časa, saj je na prostem kroženje zraka in osvetljenost boljša kot v zaprtih prostorih. Večina toploljubnih vrst bo prenesla kratkotrajne izpostavitve temperaturam nekoliko nad 0°C, nekatere sredozemske rastline kot npr. oleander, smokva, lovor in oljka pa celo pod lediščem.

Rastlinam, ki jih boste prezimili v zaprtih prostorih moramo omogočimo čim primernejše pogoje za prezimitev. Ogrevani dnevni prostori so za prezimitev rastlin pretopli. Bolj primerni za prezimitev so različni strešni ali kletni prostori. Pri tem pa je pomembna tudi osvetljenost prostorov. Nekatere rastline lahko prezimite v temnih prostorih, medtem kot druge kot npr. oleander, bugenvileja, pasijonka in druge potrebujejo za prezimitev dovolj svetlobe.

V tabeli smo zbrali optimalne pogoje za prezimitev nekaj najpogostejših toploljubnih posodovk.

Pozeba

Rastline, ki so bile izpostavljene prenizkim temperaturam lahko prepoznamo po mlahavem listju. Takšne rastline moramo takoj prestaviti v ogrevan prostor, v katerem pa temperatura naj ne bo višja od 15°C. Rastline previdno vzamemo iz lonca in preverimo stanje koreninske grude.
V kolikor je mraz preveč poškodoval korenine so te najverjetneje zgnile in rastlini ne moremo več pomagati. Če pa so korenine še nepoškodovane, rastlino previdno zalivajte, dokler si ne bo opomogla.

Priporočljivo branje >>> Samooskrbni organski vrt

Preberite si tudi knjige o vzgoji rastlin >>> Knjige o vrtu in vrtnarjenjuMnenja: Tudi vi lahko popestrite članek s svojimi komentarji, idejami, mnenji, razmišljanji ... na našem forumu. Možnost komentiranja je namenjena spodbujanju javne razprave, izmenjavi mnenj in odzivom na članke in druge prispevke v MavriČnem Mesečniku.

Prispevajte svoj komentar k članku
» Vpišite svoje mnenje, poklepetajte o tem članku na našem forumu » Preberite mnenja

Za izražanje mnenj se je potrebno registrirati oz. prijaviti na forum mavrica.net.

Ključne besede: Matevž Likar Prezimovanje lončnic lončnice rastline pozeba prezimitev Le kaj se je zgodilo? Dragi mladi bralec, več ti bo povedala kar tale mala zgodbica ...
Priročnik za uporabnike operacijskega sistema Windows 10
Oh, but what a beautiful and splendid teddy bear he used to be! On his chest was a special little heart that shone with a ruby red glow ...
Poučna zgodba o prijateljstvu med deklico in kitom.Pravega prijatelja spoznaš v nesreči.
vaš e-mail naslov

Mavrični mesečnik
Knjižne novice
Da druge premagaš, moraš biti krepak; da sebe premagaš, moraš biti neomajen.

(Lao Ce)