Snežni leopard ni več na seznamu ogroženih živalskih vrst

Snežni leopard ni več na seznamu ogroženih živalskih vrst

16.09.2017 | Avtor: Več avtorjev, povzetek: Kresnik
"Snežni leopard (Uncia uncia) naseljuje gorata območja, na višini 3.000 do 4.500 metrov. "



Svetovna zveza za varstvo narave (IUCN), je snežnega leoparda umaknila s seznama ogroženih živalskih vrst. Še vedno pa velja za ranljivo živalsko vrsto.


Snežni leopardi, velike divje mačke, ki se potikajo po vrhovih Himalaje, so se na rdečem seznamu ogroženih živalskih vrst prvič pojavili leta 1970.

 
Razlog je bil, da so v naravi našteli manj kot 2.500 spolno zrelih snežnih leopardov, hkrati pa so biologi zaznali hitro upodanje števila leopardov.


Snežni leopard (Uncia uncia) naseljuje gorata območja, na višini 3.000 do 4.500 metrov.


Ker živijo na izjemno težko dostopnem terenu, jih je težko preučevati. Zaradi izboljšane tehnologije in monitoringa, pa je v zadnjih letih spremljanje te živali olajšano. Biologi vsakih 5 let opravijo popis populacije te skrivnostne bele zveri. 



Čeprav je vrsta uradno izbrisana iz seznama ogroženih živali, biologi poudarjajo, da je njihov obstoj še vedno v nevarnosti, saj se njihovo število še vedno zmanjšuje, le počasneje, kot so sprva domnevali.

Ključne besede: Snežni leopard Uncia uncia živali zveri ogrožene živalske vrste IUCN rdeči seznam Himalaja Svetovna zveza za varstvo narave 



Otroška slikanica o drobni kresnički Siji
Kakšna je navidezno misteriozna skrivnost, po kateri se motna življenjska snov preoblikuje v dragoceno kovino?
Opis vsebine: Narava je najboljša lekarna. Kneippove izkušnje in nasveti o uporabi zdravilnih zelišč
Ta knjiga vam bo pokazala, kako biti v življenju srečnejši in kar je še pomembneje, kako izkoristiti to srečo, da bi postali uspešnejši.
vaš e-mail naslov

Mavrični mesečnik
Knjižne novice
Amo, ergo sum. Ljubim, torej sem.

Jože Urbanija